Vegansk julkaka

Detta recept är ett praktexempel på att bakning utan ägg är möjligt, samtidigt som en del processat socker blir överflödigt när frukt tillkommer. Efter både svenska och engelska sökningar fann jag flera alternativ på en äggfri banankaka men för att komma undan även smör så komponerade jag själv ihop det bästa till nedanstående mått. Ändringar kan ske framöver, när fler smakprov ägt rum. 
 
 
3 bananer
10 dadlar
0.5 dl rapsolja
1 dl socker
1 dl havremjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 msk kakao
 
Mosa bananerna och finhacka dadlarna. Värm fettet tillsammans med socker. Tillsätt havremjölk. Rör ner mjöl, bakpulver och salt, tillräckligt för att konsistensen ska bli likt en "vanlig" kaksmet. Krydda. Vänd ner kakao. Häll i en smord form av rapsolja, ekologiska kokosflingor och ströbröd. Grädda på 175°C i 30 minuter.
 
För en kaka med något fylligare smak, och därmed lite lyxigare, hade jag istället använt råsocker samt tillsatt vaniljextrakt och ingefära. Möjligen valnötter. Alternativt mer pepparkakskryddor och lingon då denna redan, beroende på mängden kanel, denna blev väldigt julig och likt en mjuk pepparkaka. Ett utmärkt serveringsförslag kan tänkas vara sojagrädde eller vaniljglass från TofuLine. Eller enbart en kopp svart kaffe.


Recept & Veg(etari)an |

Upp