Falafel utan ägg

 
 
2 portioner
230 gram kikärtor
1 liten gul lök
1 stor klyfta vitlök
1 liten morot
1 msk spiskummin
1 msk tahini
2 msk maizena majsstärkelse
 
Använder du konserverade kikärtor (vikt 380 gram inkl. vätska) sköljer du dem i kallt vatten. Skala och hacka löken och vitlöken grovt. Mixa kikärtorna tillsammans med kryddor och lök tills du får en jämn smet, men inte helt slät. Riv moroten fint, blanda ner tillsammans med maizena. Om det behövs kan lite vatten tillsättas. Smaka av med salt, (vit)peppar och persilja.
 
Forma smeten till åtta små, eller stora, bollar. (Om det är mycket svårt att få falaflarna att hålla ihop kan en kokt potatis mixas med smeten.) Panera gärna falafeln i sesamfrön och grahamsmjöl eller mannagryn, något som kan få falaflarna att hålla ihop bättre. Hetta upp rikligt med olja i en stor stekpanna. Stek på medelhög värme tills bollarna fått fin färg. Vänd och stek färdigt på lägre värme.
 
Servera tillsammans med en söt sallad (typ paprika och fetaost) till saffransris, couscous eller bulgur, alternativt i pitabröd.


Recept & Veg(etari)an |

Upp