Röd linssoppa på sötpotatis och kokosmjölk med koriander



Igår bjöd Elin på en helt fantastiskt linssoppa. Grön med russin och dagsfärsk levain till. Vi tänkte alltså lika, för jag skulle egentligen ha ställt mig redan igår och tillagat denna. Men då hade jag inte vågat mig på varken kanelen eller curryn. Nu blev det istället ett lagom snabbkok som ett paus i pluggandet. 
 
4-6 portioner:
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
2 dl torkade röda linser
1 burk passerade/krossade tomater (á 400 gram)
2 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk (á 200 gram)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
4 små potatisar
1/2 sötpotatis
1 morot
2 msk spiskummin
1 msk curry
1 msk chilipulver
2 tsk kanel
1 tsk vitpeppar
1 tsk muskotnöt
1 krm cayennepeppar
1/2 lime eller citron
1 msk fryst (eller färsk hackad) koriander

Skala, hacka och fräs lök och vitlök mjukt i olja i en kastrull/gjutjärnsgryta. Rör i kryddorna. Skölj linserna och lägg dem i kastrullen. Täck med vatten. Skala och skär moroten och (söt)potatisen i tärningar. För en ännu lenare soppa föreslås också 1 dl hackade aprikoser. Tillsätt grönsakerna med buljong, krossade tomater och tomatpuré samt kokosmjölk. Koka upp. Låt puttra under lock i en kvart tills linserna är mjuka. Ta en omgång med stavmixern och späd eventuellt med mer vatten men soppan får gärna vara lite chunky, så att sötman träder fram. Smaka av med lime-/citronjuice, salt och peppar. Rör slutligen ner koriandern, eller stö över. Servera med en klick pepparrotskräm gjord på créme fraîche, annars är rätten helvegansk.


Recept & Veg(etari)an |

Upp