Lahmacun



Efter förfrågan om recept på den, om ni frågar mig, bästa snabbmaten kan jag lika gärna dela med mig här. Det är turkisk pizza, av mig en improviserad vegetarisk fuskvariant med tortillabröd som botten. 

För 4-6 stycken små, typ en middagsportion:
1 dl tomatpuré (tips är att köpa en burk)
1 liten hackad gullök
1 pressad vitlöksklyfta
100 g sojafärs (använd ögonmåttet)
2 knippen hackad persilja
1 liten tomat

Enligt ordningen ovan ska allt fräsas i olivolja. Börja alltså med att hetta upp tomatpurén för att framhäva smaken. Passa därför på att redan nu uppskatta kryddningen av harissa (personlig favoritkryddblandning av bland annat spiskummin), sumac (malda syrliga bär, gör under tillsammans med citronen sedan), chiliflingor ("pul biber"), salt och peppar. Fräs lök i detta och sedan färs. Medan allt kommer samman kan ytterligare olja behövas, innan persiljan och tomaten slutligen också värms upp. Bred tunt (!) på 4-6 små tortillabröd. Ös på med citronjuice vid servering och ha gärna en yoghurtsås bredvid. 


Recept & Veg(etari)an |

Upp