Slut som vegetarian?

Många verkar tro att jag inte längre äter något. Och visst ligger det ett problem i att köpa färdigmat på jobbet - restaurang är lättare. De flesta vegetariska alternativ hos oss (Ica) innehåller mjölk av något slag. Till och med havreplättarna, som inte är gjorda på havremjölk vilket jag trodde att namnet antydde, utan havremjöl. Åtminstone min butik är dålig på veganska alternativ. Därför blir det oftast mikrad falafel och avocado, vilket i längden blir dyrare än att laga egna matlådor. Då kan jag ju äta ALLT.
 
Så småningom ska jag sluta med även mjölk och smör. Råkost blir nästa steg, som tydligen fungerar anti-inflammatoriskt på lång sikt. Ägg står högst på listan att minimera, när jag är hemma blir det vanligen ett om dagen. Som ni säkert märkt har Oatly vuxit något extremt det senaste, så de alternativa substituten lär inte bli alltför krångliga. Hemma blir det sojaprodukter och ett försök av recept på smörgåsfett som, enligt skaparen, ska vara godare än margarin, vilket är kanske det tråkigaste av existens men det enda mjölkfria i butik just nu. Inte för att jag egentligen siktar mot en helvegansk kost utan för att det jag håller fast vid (mjölkprodukter och ägg) höjer kolesterolet, som förvärrar psoriasis. Ingenting är för mig fullständigt diagnotiserad, men efter år av besvär känner jag min egna kropp bättre än utredningsläkarna. För nu under vintern är mina nagelband inte vackra. Så fort naglarna växt ut något drar jag av allt och får börja om, med trasiga och onda händer som straff. Detta har länge varit en dålig vana, av en (för mig) självklar anledning.

"Det tycks föreligga en störning av fettomsättningen, men troligen är även kolhydrat- och proteinomsättningen samt leverfunktionen påverkad. Många psoriasispatienter har förhöjda kolesterolvärden i blodet och fjällningen består till stor del av kolesterol. Både ärftliga, miljömässiga och psykiska faktorer tycks spela in vid uppkomsten av psoriasis."

Stress, kyla och inte minst gener är min bov. Släktens psoriasis kämpar tillsammans med reumatismen. Som jag tidigare nämnt förvärrar alkohol värken dagen efter, då sockret fungerar som dämpande för stunden, men sakta ökar inflammationen. Att leverfunktionen redan är påverkad, enligt ovan, gör inte det studentberoendet saken bättre. I jakt på en alternativ kur fann jag då en dietbehandling för att minska mängden mediciner som jag nu måste höja dosen av i och med den svenska vinterkylan. Jag är inte den bästa på att använda handkräm och glömmer ofta min tub hemma. Och inte ens där blir det av, förutom i skrivande stund. Det jag först och främst behöver är ett par tyghandskar att dra över händerna vid tjock impregnering. Att slippa sådana ständiga omtankar vore skönt. Därför är det positivt att en omlagd kost kan hjälpa, särskilt när det är just den jag redan påbörjat, för äta måste jag ju! Då kan förbättringen förhoppningvis komma naturligt.
 
"Dieten syftar till att normalisera den störda ämnesomsättningen. För att motverka den höga kolesterolhalten i blodet är vår psoriasisdiet fri från animaliska fetter som smör, isterflott och charkuteriprodukter. Den är fettfattig och innehåller endast så kallade kallpressade vegetabiliska oljor som är rika på fleromättade fetter: solrosolja, safflorolja, linfröolja och liknande reformoljor. Animaliskt protein höjer kolersterolhalten och är olämpligt även av andra skäl, bland annat för att för hög tillförsel av animaliskt protein (kött, fisk, ägg, ost och mjölkprodukter) enligt professor Wendt försämrar kapillärernas genomsläpplighet för näringsämnen."

Källa: Helhetsdoktorn


Hälsa & Veg(etari)an |

Upp