Veganska lussekatterFöljande recept letade jag upp för att avancera receptet jag ofta serverades som liten - bullar gjorda på havremjölk. Dessa är dessutom ägg- och mjölkfria, då det är precis det intaget jag ska minimera ett slag framöver. Inget smör alltså, vilket kan kännas lite mer hälsosamt. Och ser ni några udda ingredienser? Inte jag heller, för veganskt behöver inte vara det minsta konstigt. Eftersom jag inte kommer kunna bli bjuden på bullar så är detta min väg till lusselycka. No artsy preservations of any kind. 

För cirka 40 mindre:
1.5 dl rapsolja
5 dl havremjölk
1 gram (två ark) finstött saffran
50 gram jäst
1 dl socker
½ tsk salt
ca 12 dl mjöl

Värm upp oljan. Häll i havremjölken och värm till 37°C. Rör ner saffran redan nu för att kicka igång smakerna. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den med lite av det fingervarma degspadet, samt sockret. Tillsätt resten av degspadet och slutligen salt. Arbeta in så mycket av mjölet, lite i taget, att degen går lätt att arbeta och släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl, klä bunken i plastfolie, täck med ren bakduk och ställ dragfritt att jäsa 30 minuter.

Arbeta degen några minuter och stjälp upp på mjölad arbetsbänk. Knåda. Dela i bitar och baka ut till lussebullar.Något vi brukade göra hemma var att baka ett gäng saffransbullar likt vanliga snurror med mandelmassa (innehåller ibland äggvita som bindningsmedel) istället för kanelsmör emellan, prova. Vi fick ihop 16 katter och 25 snurror. Lägg dessa på bakplåtspapper, täck över med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Värm ugnen till 225°C. Tryck russin i katterna eller snurrorna om du tycker om sådant larv, och pensla bullarna med lite havremjölk. Bollarna kan strös med florsocker. Eller varför inte hackad mandel? Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. 
 
Detta var ett finjusterat recept från Rutiga kokboken.


Recept & Veg(etari)an |

Upp