FestivalsommarOch där var åtminstone 3 av 20 semesterdagar fixade och uppbokade. Över en drink betalade jag min biljett efter ett sms från Susanna att hon har köpt sin. Traditionen att varje sommar åka till annan svensk ort fortsätter, halleluja. I år ses vi framför scenen av Florence and the Machine eller Patti Smith. Och jag ska vara duktig att lyssna igenom samtliga band i tid. Inte minst vrida upp stereon och Kygo under hela maj-juni-juli. Mina tidigare planer att se honom framträda har gång på gång ställts in. Att jag nu förhoppningvis ska få uppleva de sista sommarsurftonerna gör nästan att jag redan längtar till augusti. Och om det inte sker tidigare än så att jag får träffa Susanna, så är just det en tillräcklig anledning att vrida fram klockan. För när jag kommer hem igen har också mitt första kusinbarn anlänt till världen. Men nu återstår att se om jag får ytterligare sällskap också ner till Göteborg och in bakom grindarna. 

Pragdrömmar

Inte är det söndag ens. Ensam i Victors säng ligger jag med jordens baksmälla medan han är ute och röjer dag två. Hyptnotisk musik från en aukustiskt spelad gitarr på övervåningen vaggar mig till sömns. Upp 06:30 även imorgon för min del men sedan är jag förvisso tillåten att ta sovmorgon under cirka två veckors tid på nytt. Sju timmars jobb är tillräckligt för att inte göra fan så mycket mer idag än just det och att sväva på rosa drömmoln. En effektiv värktablett senare och jag kollar priser för flyg till Prag. Fortfarande är jag sugen på (tjeckisk) öl efter gårdagens njutning, och att vila ögonen på mannen min framför färggranna hus och katedraler. Med andra ord är jag på samma effektivitetsnivå som igår - hög. Och därför ska jag för en gångs skull somna tidigt, vilket är så snart bilderna etsat sig fast på min näthinna. Vårvarma hamnar och svala gränder lockar dock betydligt mer än den kulinariska mardrömmen för vegetarianer. Expertis, hallå?
Ph. Tumblr src

Halloumisallad

 
Som ni säkert vet har jag blivit svag för nytillskott på hyllan för vegetariska kokböcker. Senast i samlingen är Sally Voltaires mat och Green Kitchen Travels. I den förstnämnda ramlade jag förbi receptet på den varma salladen ovan, som jag dock mixtrade med för att efterlikna den goda jag åt på jobbet i delin tre dagar i streck förra veckan med inställningen att: "Halloumi är en ost med högt proteininnehåll och god sälta." (30) Precis vad jag behövt.
 
6 portioner
1 dl quinoa tricolore
2 dl bulgur
1 dl mathavre
8 dl vatten
1 tsk lantbuljong
1 msk tomatpuré
1 burk kikärtor
1 skivad rödlök
1 röd hackad paprika
1 skivad gul lök
1/2 salladskål
1 finhackad vitlöksklyfta
1 knippe finhackad persilja
4 marinerade kronärtskockor
1 skivad halloumi
 
Börja med att marinera dina egna kronärtskockor i en förslutbar burk, med några matskedar olivolja och utvalda torkade (!) kryddor, exempelvis basilika, mejram och chiliflingor, samt salt och peppar plus en delad vitlöksklyfta.
 
Koka upp sädesslagen i buljong och tomat i en stor wokpanna. Skölj av kikärtorna noga och lägg i wokpannan när vattnet däri kokat bort. Grilla rödlöken och paprikan i en grillpanna. Tillsammans med kronärtskockorna läggs detta över i den stora pannan. Stek (vid sidan av) på kålen i gul- och vitlök samt lite olja. Grilla halloumin. Blanda slutligen samman allt i wokpannan med persiljan och lite olivolja. Krydda med svartpepar och möjligen salt. Lägg över locket och sänk värmen tills du är färdig att servera!
 
PS! För fler variationer är det bara att googla "halloumisallad". Då hittar ni också några av mina andra favoriter, bland annat en med melonskivor och avocadokräm, eller rödbetor och pepparrotskräm, eller vårprimörer och stora spenatblad. Liknande hittar ni då i Sallys bok, som har grunden för uppbyggnaden av den perfekta salladen!
Upp