Proteinrikt rotmos

 
4 portioner
8 mjöliga potatisar (à 800 gram)
1/4 kålrot (à 150 gram)
1 stor morot
150 gram skogschampinjoner
250 gram vita champinjoner
1/2 getostrulle
12 inlagda rödbetor
Persilja
 
Hirs är ett nyttigt sädesslag rikt på mineraler, fleromättat fett och B-vitaminer. Men inte minst protein, vilket är 10 av 100 gram, och dessutom fyra gånger så mycket järn som råris men naturligt fritt från gluten. Kokat blir hirs lite av ett mos eller som gröt, varför det är perfekt som bas eller "tillsats" i biffar, soppor och gratänger.
 
Koka upp hirs i vatten och slå sedan bort vattnet för att få bort de bitterämnen (saponiner) som sitter i skalet. Tillsätt nytt vatten och lite salt och koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Stäng av och låt eftersvälla i 15 minuter. Koka så länge upp rotfrukterna (hackade i tvåcenitmeters kuber) i en separat kastrull. Dela svampen i två eller fyra beroende på storlek. Stek i smör och lite soja tills vätskan dunstat. Jag hade tur och tajmade allting samtidigt. Till serverade jag skivade rödbetor och ruccola med balsamicokräm, samt getost med agavesirap. Lyckat! Och lyckad lunch dagen efter! Jag tror inte ens Victor märkte av det extra proteinet i moset, alltså hirset.


Recept & Veg(etari)an |

Upp