Borsjtj med ingefära och pepparrot

 
Denna vecka har de flesta butiker i mitt område erbjudande på rödbetor, säkert att det gäller även hos er. Enligt mig är den rosaröda färgen ytterst aptitlig och gör den traditionellt billiga rätten (ursprungligen bara rödbetor, lök, kål och potatis) något trevligare. Å andra sidan är det första gången jag provar denna soppa men antar att det följda receptet skipade rättvisa. Och eftersom det blev getost över från igår, samt att jag hittade en tub pepparrot på någon annans hylla i kylen, blev rätten komplett med en tillhörande kräm. Perfekt lunchmat för idag; perfekt middagsmat för igår efter ett förskjutet schema bestående av träning.
 
6 portioner:
3 stora rödbetor (à 200 gram)
4 cm ingefära
1/4 spetskål/vitkål
8 små potatisar
2 stora gullökar
1 stor vitlöksklyfta
1.5 grönsaksbuljong
1.5 liter kokande vatten
 
Riv rödbetorna och ingefäran, strimla kålen och skär potatisen tunt. Släng allt successivt i en djup kastrull med olivolja. Stek tills glansiga. Lägg i grönsaksbuljongen och häll över vatten. Koka tills mjukt, tar maximalt en kvart. Mixa slätt men något chunky. Smaka av med vit- och svartpeppar samt salt. Servera med en kräm gjord på créme fraîche, några matskedar pepparrot på tub samt smulad getost. Glöm inte brödet med ett tjockt lager smör!
 
PS. Styrkan från örterna lär hålla dig frisk veckan ut.


Recept & Veg(etari)an |

Upp