Dhal: Indisk linsgryta

 
Denna maträtt är så simpel som det bara kan bli. Dessutom mättande för en billig peng. Och lättlagad som veganskt storkok där skafferiet och frysen är din bästa vän. Ordningen är relativt valfri, liksom mängden kryddor och valet av ingredienser. Det enda kravet är att grytan ska bestå av linser. Ibland har jag även i morötter, sötpotatis och/eller krossade tomater. Då föredrar jag att också mixa soppan. Traditionell kryddning består även av spiskummin och kanel, vilket jag varmt rekommenderar er att prova.
 
4 portioner:
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
3 dl röda (eller gula) torkade linser
1 msk curry
1 msk garam masala
1 msk harissa
1 buljongtärning
8 dl vatten
1 burk kokosmjölk (à 400 gram)
1 msk riven ingefära
2 msk fryst koriander
4 tärningar fryst spenat
 
Finhacka lök och vitlök. Fräs i en oljad gjutjärnsgryta. Tillsätt linser och kryddor, inklusive buljong. Häll på vatten och lägg över lock för att koka upp. När linserna mjuknat är det dags för kokosmjölk, ingefära, koriander och slutligen spenat. Lägg undan locket och låt ingredienserna koka samman. Är du snabb så är rätten klar på en kvart! Servera med ris och toppa gärna med russin och citron- eller limesaft.


Recept & Veg(etari)an |

#1 - - Oslofru:

Så gott :) Hoppas du får en underbar måndag! :)

Svar: Tack detsamma! :)
Emelie Heidling

#2 - - rememberthiis.blogg.se:

Mums!

#3 - - Lena:

Men åh, vad du uppdaterar, vad kul!! SNYGGA bilder och jag vill prova på allt du lagar! Puss

Svar: Hihi. Blir som ett tvång när jag får till bilderna... Även om alla är väldigt inzoomade för att miljön är kaotisk, eller åtminstone inte så vacker som jag vill...
Emelie Heidling

#4 - - www.fettelin.blogg.se:

Det ser ju hur gott som helst ut. Indisk mat är det bästa jag vet och vego är en självklarhet.

#5 - - www.fettelin.blogg.se:

Det ser ju hur gott som helst ut. Indisk mat är det bästa jag vet och vego är en självklarhet.

Svar: Roligt att höra! Vegetariskt är nästan enklare än kött enligt mig, svårare att misslyckas med smakkombinationer och stekyta! Har du någon favorit?
Emelie Heidling

#6 - - Ronja knutsson:

Gud va gott det låter! Älskar indisk mat. Men blir det väldigt starkt?? :)

Svar: Roligt! Nej inte alls, faktiskt. Det beror lite på märket av harissan, och självfallet mängden. En krydda som egentligen inte ingår då den är arabisk, men jag tycker om just den chilismaken. Så skippa harissan du och hetta upp på annat sätt, om du vill :)
Emelie Heidling

#7 - - Sabina:

Mums vilket smarrigt recept!

Upp