Slut

Naglarna är nedbitna, magen krumpar sig trots mensvärk. Jag har ingen färg i ansiktet. Ögonen blir större och större. Samtidigt blir jag klokare. Den senaste månaden har jag knappt gjort annat än att sitta framför datorn med inlämningar, eller över fysikboken för att febrilt leta svar. Ändå har jag lärt mig en hel del. Inte minst att de extra intensiva studierna i fysik har lett till instinkten om hur rätt mina val framöver förmodligen är. Kommer jag sluta upp som medicintekniker? Jag har mål bortom min vardag.

Jag är helt nollställd. Huvudet är fortfarande frånvarande, det enda jag drömmer om natten är att jag skriver prov. Med alldeles för många koppar kaffe och för lite sömn till följd märks det på min kropp. Den har inte duschat på flera dagar. Den har inte varit i rörelse på flera veckor. Jag måste fylla på med energi för att klara av att börja springa. Därför sitter jag nu här, stirrar ut genom fönstret och bländas av solstrålarna som ibland kikar förbi. Kisar med ögonen, men jag är i alla fall inte ljuskänslig av för lite d-vitamin, och allt annat än apatisk. Det optimala vore att ta tillvara på ledigheten, innan den åter är över på måndag för att jobba varje dag i juli. Var är sommaren? Det som glädjer mig med vädret är att jag nu har en god anledning, och ingenting som stoppar mig, att helt och hållet lägga undan kurslitteraturen, ställa fram en trave skönlitteratur på svenska, engelska, spanska, och börja plöja. Lära mig om livet jag inte har levt, av gamla fransoser och fransyskor, eller flickälskande gubbar och utvandrande barn. Det skulle aldrig kunna vara något helt utopiskt. Men jag kan också tänka knappa in en serie på tvn och ta fram chipspåsen, allt annat än alternativt. Jag känner hur energin börjar återkomma, i takt med att solen skiner starkare och starkare.

Ni vet att jag tycker om mat, och älskar att laga det mer än nästan någonting annat. Ändå har jag inte varit till affären på drygt en vecka. Jag har inte ätit mer än frukost fem timmar försent och middag på rester funna längst bak i kylen. Annars har jag varit utan. Jag har gått ner i vikt utan att huden stramats åt. Min mage reagerar på allting jag väl får i mig. Förutom kaffet. Det som märks med att denna typ av studieinriktning är rätt för mig, är att jag har ypperligt svårt att slita mig för att hämta småmat. Och alltid är jag mitt uppe i någonting. Lagom till idag tog dock allting slut. Och killarna flyttar i helgen. Så, på riktigt. Vad gör jag nu? Tiden går så otroligt fort när man väl fastnar. Jag vill skynda långsamt.

Krämig potatissallad

Färskpotatisen börjar sjunka i pris. Det är sommar ute och fredag enligt kalendern. Vi är båda lediga i helgen. Vad passar då bättre än att tjuvstarta med potatissallad? Detta recept lärde jag mig på jobbet. Måtten då är bisarra och räcker för två hela kompanier. Därför hoppas jag att approximationen gör den rätta. 4 portioner
1 kg färskpotatis
1 dl majonnäs
1 dl créme fraîche 
1 dl gräddfil
1 liten strimlad purjolök
1 paket (fryst) gräslök
1 knippe hackad persilja
 
Skala och koka potatisen. Blanda så länge ihop såsen. Smaka av med en tiondels nypa cayennepeppar och lite salt. Behövs mer majonnäs eller ska den spädas ut? Känn efter. Häll av potatisen. Fyll kastrullen med kallvatten. Låt svalna. Skär i halvcentimetertjocka skivor, alternativt fjärdedelar beroende på smakupplevelsen du vill åt och hur chunky dina tillbehör är. Textur gör smakskillnad! Vänd slutligen ner potatisen i såsen och servera med något matigt men gärna smalt, fräscht och grönt. Typ en grov sallad på sojabönor eller sockerärtor, och en salsa verde för extra smak. Ytterligare tillbehör blev ugnsgrillade grönsaker. Zucchini, sparris, sojabönor, schalottenlök, kalamataoliver, soltorkade tomater. 
 
Andra tips är grillad ratatouille med sparris, tomat och olivcitronett, avocadosallad med råhyvlad sparris och pinjenötter, primörhack eller helt enkelt en knaperstekt halloumi med tomat- och rödlökssallad toppad med färsk basilika. Örter är det bästa som finns!

Måndag

Efter tio timmar i sängen och drygt två timmars plugg ska jag nu ut och springa igen! Sedan ska jag hämta ut paket, svira om och göra sommaren osäker. 


Ph. Tumblr
Upp