Krämig potatissallad

Färskpotatisen börjar sjunka i pris. Det är sommar ute och fredag enligt kalendern. Vi är båda lediga i helgen. Vad passar då bättre än att tjuvstarta med potatissallad? Detta recept lärde jag mig på jobbet. Måtten då är bisarra och räcker för två hela kompanier. Därför hoppas jag att approximationen gör den rätta. 



4 portioner
1 kg färskpotatis
1 dl majonnäs
1 dl créme fraîche 
1 dl gräddfil
1 liten strimlad purjolök
1 paket (fryst) gräslök
1 knippe hackad persilja
 
Skala och koka potatisen. Blanda så länge ihop såsen. Smaka av med en tiondels nypa cayennepeppar och lite salt. Behövs mer majonnäs eller ska den spädas ut? Känn efter. Häll av potatisen. Fyll kastrullen med kallvatten. Låt svalna. Skär i halvcentimetertjocka skivor, alternativt fjärdedelar beroende på smakupplevelsen du vill åt och hur chunky dina tillbehör är. Textur gör smakskillnad! Vänd slutligen ner potatisen i såsen och servera med något matigt men gärna smalt, fräscht och grönt. Typ en grov sallad på sojabönor eller sockerärtor, och en salsa verde för extra smak. Ytterligare tillbehör blev ugnsgrillade grönsaker. Zucchini, sparris, sojabönor, schalottenlök, kalamataoliver, soltorkade tomater. 
 
Andra tips är grillad ratatouille med sparris, tomat och olivcitronett, avocadosallad med råhyvlad sparris och pinjenötter, primörhack eller helt enkelt en knaperstekt halloumi med tomat- och rödlökssallad toppad med färsk basilika. Örter är det bästa som finns!


Recept & Veg(etari)an |

Upp