Lasagne på spenat och keso med skogschampinjoner

 
Igår gjorde jag och Victor en fantastisk middagskreation - en lasagne som också blev en mättande studielunch idag.
 
6 portioner:
1 paket lasagneplattor (à 500 gram)
2 paket krossade tomater (à 380 gram)
2 stora vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 liten burk keso (à 250 gram)
300 gram fryst spenat
12 skogschampinjoner
2 dl riven ost (gärna lagrad)
60 gram smör
6 dl mjölk
3 msk mjöl
 
Börja med att långsamt koka upp en béchamelsås på de tre sista ingredienserna. Krydda med salt och peppar. Viktigast är att vispa typ precis hela tiden, varför det är utmärkt att vara två på denna rätt. Fräs lök och vitlök i en separat panna. Häll på krossade tomater och lite vatten. Salta och peppra samt söta med agavesirap för att slippa beskan. Koka ihop till en tjock sås. Fräs svamp i smör och olivolja tills vätskan dunstat. Lägg över de frysta spenatkuberna (lättast är att inte tina dem först, då fastnar de bara i påsen) för att få bort även denna vätska. När röran stekts torr blandar du ner keson. Mängderna räcker till två lager av varje. Börja med att pensla béchamel i botten av formen (à 35x25 cm). Pussla ihop en botten av lasagneplattorna och täck med béchamelsås. Smeta på tomatsås. Lägg ytterligare ett lager med plattor och sås men toppa med svamp- och spenatblandningen denna gång. Fortsätt varva likt detta. Avsluta med ett lager av plattor toppat med enbart béchamel och riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen (225ºC) i ca 30 minuter. Håll koll på osten och täck eventuellt formen med en bit aluminiumfolie ifall osten börjar ta för mycket färg. Servera med en liten sallad och toppa med färsk (eller fryst) basilika och lite olivolja.


Recept & Veg(etari)an |

#1 - - joe:

Åh så gott det ser ut :)

#2 - - Linnea Stenberg:

Såg fantastiskt gott ut!

Upp