Mulligatawny och naan

 
BRÖD
1 dl fingervarmt vatten
2 tsk strösocker
2 tsk torrjäst
4-6 dl mjöl
0.5 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk soyghurt
 
Rör ihop jäst och socker med vatten. Låt stå 10 minuter. Häll i mjöl, salt, olja och yoghurt. Blanda ihop till en deg, ej smet. Låt stå övertäckt i 30 minuter. Dela degen i fyra bullar och kavla till plättar. (Min deg blev dock alldeles för kladdig så jag klickade ut smeten direkt i pannan och plattade till med stekspaden.) Gnid en stekpanna med olja så att botten är täckt. Hetta upp till medelvärme. Stek en i taget, några minuter på var sida. Helst ska ju brödet puffa upp sig så ge mig gärna era tips ifall ni lyckas! Nästa gång ska jag i alla fall använda kokosolja istället för raps, tillsammans med lite extra salt. 
 
SOPPA
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 stor morot
10 cm purjolök
3 dl torkade röda linser (alternativt gröna eller gula)
1 msk torkad ingefära
1 msk curry
1 tsk kanel
0.5 krm kardemumma
12 dl vatten
1 msk lantbuljong
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 msk citronjuice
 
Skala lök och morot. Skär allt i mindre bitar. Fräs i en oljad (gärna av kokosolja) gjutjärnsgryta ca 5 minuter. Krydda och tillsätt linser samt vatten och buljong. Koka upp och låt koka under lock ca 20-30 minuter. Ta grytan ifrån plattan och mixa soppan slät. Tillsätt kokosmjölk och citronjuice. Rör ihop över eftervärme. Servera med en klick yoghurt eller crème fraîche samt extra citronjuice och hackad (fryst) koriander.


Recept & Veg(etari)an |

#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Gott!

Upp