Nypon

 
På onsdagar är jag i regel alltid ledig, varför de flesta morgnarna spenderas hos mig med lite för sen frukost. Idag blev det en halvtimmesdusch uppföljt av stora koppar kaffe, julklappsgranola från Voltaire i soyghurt, och nyponsmoothie. Häromdagen tog jag tag i tidigare planer om att ta hälsan till skyarna med superfruits i skafferiet. Kokosolja, chiafrön och nyponskalsmjöl (antagligen samma som nyponpulver) åkte ner i kundkorgen och med hem. Imorse testade jag pulvret då jag blandade ner ca en matsked i glaset med en banan, några mangobitar och lika många deciliter vatten. Något bittert men ändå uppskattat! Vi sötade (eller snarare smaksatte) både yoghurten och smoothien med lite vaniljpulver samt honung i efterhand.

Så, varför nypon? Nypon är en (sken)frukt som innehåller mycket mer än bara klimedel: en hög halt c-vitamin samt gopo (innehållande fettsyror och sockerarter) vilket verkar antiinflammatoriskt och cellskyddande, varför nypon sägs bidra till att bibehålla rörliga leder och motverka ledvärk vid artros och reumatism. Ifall detta nyponpulver (gjort på hela torkade skal) består av gopo lär visa sig. Enligt denna länk så framkommer endast hälsoeffekterna ifall pulvret är producerat av hela nyponet, det vill säga med både skal, kött och kärnor.


Fotografi & Mat |

#1 - - Oslofru:

låter som en underbar start på en ledig dag :)

#2 - - Anonym:

är inte du vegan?

Svar: Emellanåt. Menar du för att jag äter honung?
Emelie Heidling

Upp