Plantbaserad bibimbap

 
Skräms inte av inläggets längd så fort du börjar scrolla ner, receptet innehåller faktiskt "bara" 15 ingredienser, men visst ser det ut som betydligt mer än så? Gott, mättande och energigivande, samt snabblagat om ni är två eller fler - det är ju perfekt bjudmat för ett större gäng personer på middag.

6 portioner
250 gram tofu
250 gram svamp
1 vår- eller gullök
3 msk ljus soja
1 msk råsocker
4 tsk sesamolja
2 msk vitt vin
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 dl rundkornigt koreanskt/japanskt ris
20 rädisor, delade i kvartar
5 cm purjolök, tunt skivad
3 dl kimchi (hemgjord eller färdigköpt)
Gochujang (koreansk chilipasta) eller sriracha

Chilipicklad gurka
1 stor gurka
1 vår- eller salladslök, fint skivade
1 tsk ättika
2 tsk socker
1 krm salt
2 tsk koreanskt chilipulver

Marinerad spenat
250 gram färsk spenat
1 msk ljus soja
1 fint skivad salladslök
1 msk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön

Sesammarinerade böngroddar
150 gram färska böngroddar
1 krm salt
2 tsk sesamolja
2 tsk rostade sesamfrön

Gör så här
Börja med att blanda marinaden i en större skål och lägg sedan i den lövtunt skivade tofun och svampen. Vänd runt med händerna och låt stå medan du gör de andra ingredienserna. Stek preteinet med vårlök och vitlök i stekpanna på hög värme. Rosta sesamfrön.

Koka riset enligt förpackningens anvisningar och förbered alla namul (marinerade grönsaker). Koka upp minst 2 liter vatten. Lägg spenaten i en stor kastrull och häll det kokande vattnet över. Skölj sedan med kallt vatten i ett durkslag och krama ur ordentligt. Blanda med övriga ingredienser till en marinad. Lägg böngroddarna i en kastrull. Koka upp 2 liter vatten vid sidan av och häll över böngroddarna. Häll genast av och skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön. 
Blanda ättika, socker, salt och chili. Skiva gurka i tunna skivor, gärna på en mandolin eller med osthyvel. Blanda med lök och den sötsyrliga blandningen. Lägg i en bunke och placera något tungt ovanpå, såsom en skål eller stenmortel. Låt stå 20 minuter i kylen och häll av överflödig vätska innan servering.

Lägg ris i botten av en djup skål. Lägg sedan alla tillbehör var för sig på ovanpå. Servera med chili. Rör runt med pinnar, eller ta bara lite av varje för att hitta din favoritkombination, och njut!


Recept & Vegan |

Upp