Baklava

 
Hela helgen har Victor firats med middagar, utgångar och mys. Igår var vi bara fyra och då gavs chansen för ett andra, minst lika lyckat, försök av hemmagjord baklava. Och vet ni? Det är busenkelt! Receptet jag följde är för en långpanna, varför nedanstående är halverat för en form om 30x20 cm. Använd gärna glas, och självfallet ugnssäker, med tanke på att kniven kommer få arbeta hårt. Och mängden nötter kan minskas ytterligare för tunnare lager, samtidigt som valet av sort är helt valfritt efter egen smak. Vanligtvis används pistage som garnering, och gärna valnötter med mandlar som innehåll. Men jag freestylade lite.

15 blad filodeg (finns i frysdisken)
1.5 dl smält smör (175 gram)
2 msk raps- eller solrosolja
200 gram grovhackad hasselnöt
200 gram grovhackad mandel
1.5 msk mald kanel
0.5 msk mald nejlika
1/4 dl socker
Rivet skal från en halv citron

Sockerlag till indränkning:
2.5 dl vatten
1.75 dl socker
Saft av en halv citron
Några droppar rosenvatten (valfritt)

Blanda nötter, socker, citronskal, kanel och nejlikor i några minuter till en jämn röra. Smält smör och blanda med oljan. Pensla formen med smör. Lägg ett eller två blad filodeg (vanligen föredras youfkadeg) i botten så att det täcker. För denna storlek är det perfekt att veckla upp degen och dela i tre. Pensla det första lagret med smör.

Varva ark, smör och nötblandning lite som du vill. Ett förslag är att varva en tredjedel av alla ark med penslat smör. Bred sedan ut hälften av nötblandningen. Varva ytterligare en tredjedel av arken som innan och pensla varje lager med smör. Bred ut resten av nötblandningen och avsluta med resterande ark, självfallet också varvade med penslat smör, varpå toppen ska penslas ordentligt för att undvika degens mjölsmak. Skär ut små portionsbitar cirka 4x4 cm med en vass kniv genom att "hacka" neråt botten så bitarna ej går sönder. Det blir dessutom enklare att skära om du först ställer kakan svalt en stund innan, gärna en timme.

Stänk över några droppar vatten och grädda baklavan i cirka 40 minuter (175 grader) tills vackert gyllenbrun. Under tiden görs sockerlagen: koka vatten med socker och rör om så att det löser sig. Tillsätt citronsaft och eventuellt rosenvatten. Koka i 5 minuter. När baklavan bakats klart skedar du varm sockerlag mellan springorna ner i formen och slutligen rakt över kakan. Låt kakan stå och dra åt sig samt svalna av före servering, ca en timme. Finhacka därefter de skalade pistagenötterna och strö dem över baklavan, gärna som en liten hög på varje bit. Baklavan är så söt att den håller sig minst en vecka i rumsvärme, ifall du inte äter upp den innan!


Recept |

#1 - - Marie-Louise:

Åh kan du baka en till jul? Kram <3

Svar: Det kan jag nog komma ihåg, puss!
Emelie Heidling

Upp