Vegansk thairätt på råstekt brysselkålSom förord inleder jag med att detta är ett lånat recept från Ica på "råstekt brysselkål med chili, lime och cashewnötter". Min variant är med citron istället för lime och purjolök istället för långa bitar salladslök. Brysselkålen har legat i min kyl några veckor så nu var det dags att skala av de översta lagren och tillreda något fantastiskt. Påminner faktiskt lite om pad thai. När jag tidigare idag följde med Emilia till vaccinmottagningen inför hennes kommande Thailandresa kändes middagsinspirationen given. Istället blev det, enligt klockan, en riktigt sen lunch men jag klagar inte. Det blir mer smaskigt senare ikväll. Kanske ett nybakat bröd och morotsbollar rullade i kokos. Det är en nöt jag varit sugen på några dagar nu, varför det, förutom basmatirisk, blev en sås på kokosmjölk och koriander som tillbehör till följande rätt.

4 huvudportioner:
500 gram brysselkål
1 purjolök med stjälk
2 vitlöksklyftor
1 cm ingefära
1 pressad citron (med rivet skal)
1/2 dl grovhackade cashewnötter
1 msk chiliflakes
1 msk koriander

4 portioner sås:
1 burk kokosmjölk
1 msk dijonsenap
1 tsk chiliflakes
1 msk koriander

Rosta cashewnötterna med rivet citronskal och chiliflakes. Koka riset så länge samt såsen, som bara blandas ihop och reduceras. Ansa och dela brysselkålen i fjärdedelar. Stek i olja några minuter. Skiva purjolök. Hacka vitlök och ingefära. Tillsätt detta samt koriandern och stek ytterligare några minuter. Salta och peppra efter behag innan du toppar med citron och rostningen. Blanda om och servera med lite extra chili. Och eftersom jag skalade av så många lager ledsen brysselkål återstod det kanske 300-400 gram, varpå resultatet istället blev två eller tre portioner. Resterna får Victor efter jobbet ifall han vågar sig in i kaoset ikväll.

Nu ska jag bara använda upp antingen gamla polkarödbetor eller ny auburgine och zucchini alternativt potatis och sötpotatis, i så fall med crème fraîche och vitlök. Håll er uppdaterade för resultat.


Recept & Veg(etari)an |

Upp