Halloumisallad

 
Som ni säkert vet har jag blivit svag för nytillskott på hyllan för vegetariska kokböcker. Senast i samlingen är Sally Voltaires mat och Green Kitchen Travels. I den förstnämnda ramlade jag förbi receptet på den varma salladen ovan, som jag dock mixtrade med för att efterlikna den goda jag åt på jobbet i delin tre dagar i streck förra veckan med inställningen att: "Halloumi är en ost med högt proteininnehåll och god sälta." (30) Precis vad jag behövt.
 
6 portioner
1 dl quinoa tricolore
2 dl bulgur
1 dl mathavre
8 dl vatten
1 tsk lantbuljong
1 msk tomatpuré
1 burk kikärtor
1 skivad rödlök
1 röd hackad paprika
1 skivad gul lök
1/2 salladskål
1 finhackad vitlöksklyfta
1 knippe finhackad persilja
4 marinerade kronärtskockor
1 skivad halloumi
 
Börja med att marinera dina egna kronärtskockor i en förslutbar burk, med några matskedar olivolja och utvalda torkade (!) kryddor, exempelvis basilika, mejram och chiliflingor, samt salt och peppar plus en delad vitlöksklyfta.
 
Koka upp sädesslagen i buljong och tomat i en stor wokpanna. Skölj av kikärtorna noga och lägg i wokpannan när vattnet däri kokat bort. Grilla rödlöken och paprikan i en grillpanna. Tillsammans med kronärtskockorna läggs detta över i den stora pannan. Stek (vid sidan av) på kålen i gul- och vitlök samt lite olja. Grilla halloumin. Blanda slutligen samman allt i wokpannan med persiljan och lite olivolja. Krydda med svartpepar och möjligen salt. Lägg över locket och sänk värmen tills du är färdig att servera!
 
PS! För fler variationer är det bara att googla "halloumisallad". Då hittar ni också några av mina andra favoriter, bland annat en med melonskivor och avocadokräm, eller rödbetor och pepparrotskräm, eller vårprimörer och stora spenatblad. Liknande hittar ni då i Sallys bok, som har grunden för uppbyggnaden av den perfekta salladen!


Recept & Veg(etari)an |

#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Gott :D

Upp