No bake lemon cake

 
Bättre sent än aldrig. Här kommer receptet på påsktårtan jag gjorde. Cashewnötterna ska blötläggas några timmar och sedan ska pajen stå minst åtta timmar i kylen, förslagsvis över natten, för att sätta sig. Det är med andra ord ingen spontankaka du slänger ihop för kvällen, men likväl något en kan se framemot att göra dagen innan en fest för att ha kommande dag över åt att njuta och laga övrig mat. Jag minns inte hur många vi var, kanske 14 personer, och alla fick en lagom bit att bli mätt på. Tårtan är vegansk, fri från raffinerat socker, samt urenkel att hålla ekologisk (och gör gärna det för att slippa skrubba bort bekämpningsmedel). Enda nackdelen är väl att du därför, ifall du inte har det perfekta skafferiet, kommer behöva punga ut en eller två hundringar. Å andra sidan kommer du då att ha över exempelvis kokosolja att båda smörja ansiktet med, och till att smaksätta andra bakverk.
 
Receptet hittade jag här men jag ska försöka skriva om det i en lättare ordning, eftersom det är tre delar att hålla reda på. Att få exakt mängd nötter kan vara lite knepigt, men det spelar faktiskt ingen större roll. Ett tips är att plocka från butikens naturgodis såvida du (eller dina gäster) inte har några specifika allergier. Jag beräknade en skopa som en deciliter för att få lite extra att smaska på emellanåt.

Steg 1. Börja med att mixa de torra ingredienserna till pajdegen ganska fint (inte helt mjöligt) i en matberedare, eller hacktillsatsen i årets bästa val av stavmixer. Smält kokosoljan i solsken, eller mikron. Tillsätt tillsammans med dadlarna och mixa tills degen håller ihop bra. Tryck ut degen i en pajform (eller springform med löstagbar botten) med hjälp av en sked, och ställ in i kylen. Ingredienser:

Skalet
1 nypa salt
1 nypa kanel
3.5 dl valnötter
1 dl mandel
2 msk kokosolja
7 st färska (urkärnade) dadlar
 
Steg 2. Blötlägg cashewnötterna (1.5 dl) till krämen ca två timmar, de blir slemmiga av för lång blötläggning. Så här:

Skölj nötterna. Lägg dem i en skål. Täck nötterna med rumstempererat vatten. Häll över lite havssalt (omkring en matsked per liter vatten). Täck skålen med en kökshandduk så att de kan ”andas” och undvik direkt solljus. Häll av vattnet i ett durkslag efter två timmar och skölj nötterna noga. 
 
Steg 3. Mixa dadlar med 0,5 dl citronjuice i matberedare till ett jämnt "smör". Tillsätt cashewnötter och resterande citronjuice. Mixa igen tills det blir en slät kräm. Skopa försiktigt ur det översta tjocka lagret ur en burk kokosmjölk, eller använd hälften av det fetaste i en burk kokosgrädde. Tillsätt kokosgrädden, kokosolja, agavesirap, salt och citronskal och mixa tills det är väl blandat. Häll över smeten i pajskalet och ställ in i kylen i minst 8 timmar. Ingredienser:

Fyllning
16 st färska (urkärnade) dadlar
1 dl pressad citronsaft
1.5 dl blötlagda cashewnötter
1/2 burk kokosgrädde
2 msk kokosolja
3 msk agavesirap
1 nypa salt
Rivet skal av en ekologisk citron
 
Dekorera gärna med skivor av citrusfrukt, även om enbart hälften av gästerna kommer bråka över dessa tillbehör.


Recept & Veg(etari)an |

Upp