Getostpaj med rödbetor

 
I måndags delade Lena med sig av detta recept och jag kunde inte låta bli att testa. När vi handlat upptäcktes dock en ask champinjoner som sjöng på sista refrängen, och med tanke på senare matplaner togs chansningen att svampen skulle passa tillsammans med rödbetorna. Visst, rätten blev matigare. Och mer getost, det hade vi absolut kunnat slänga i!
 
8 portioner:
175 gram smör
4 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
4 små rödbetor (à 100 gram)
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
250 gram champinjoner
3 ägg
2 dl créme fraîche
100 gram getost
1 dl pumpakärnor
 
Förbered pajdegen (på smör, mjöl och vatten) som knådas till en boll och lämnas på en halvtimmes vila i kylskåpet. Tärna rödbetorna till centimeterstora bitar och förkoka i en kastrull. Hacka svamp och lök under tiden. Hetta upp i en stekpanna tills vätskan dunstat. Krydda med svart- och vitpeppar samt salt. Möjligtvis också lite koriander och muskotnöt. (Ni börjar märka mina favoriter va?)
 
Sätt ugnen på 225 grader. Pressa ut pajdegen i en lämplig form (35x25 cm) och nagga med en gaffel. Förgrädda skalet i 10 minuter. Vispa samman äggstanningen (ägg plus créme fraîche) tillsammans med mosad getost. Blanda allt i en enda skål. Ta ut pajskalet och häll smeten däri. Strö över rikligt med pumpafrön. (Ifall vi hade haft honung hemma så hade jag gärna ringlat över det också, även om grundreceptet tipsar om att röra ner endast en halv tesked honung i äggstanningen.) Grädda ca 30 minuter. Låt pajen svalna och servera sedan med en sallad, gärna på kål, rädisor och ytterligare pumpafrön - min nya dille!


Recept & Veg(etari)an |

#1 - - Lena:

Gott Emelie!! Blir sugen på göra en till nu nästan, haha!

Upp