Svarta bönburgare

 
Detta är ett recept jag inte är helt redo att dela med mig utav efter första försöket. Bra blev det, absolut! Men nästa gång vill jag skippa ägget och därmed inte behöva använda fullt så mycket mjöl och majsstärkelse för att hålla ihop biffarna. Just svarta bönor är tämligen mastiga när de mixas, och relativt mjöliga - en fördel vid både matlagning och bakning. Ändå har de flesta recepten jag ramlat förbi utgjorts av en grund med kidneybönor. Med hackade jordnötter i, och tack vare stekytan som gavs av mängden olja i pannan, gavs ett bra tuggmotstånd som nästan är jämförbart med en vanlig burgare. Jag tycker nämligen att det är rätt tråkigt att de flesta snabbmatsställen gör på samma sätt: nästintill okryddade kikärtor och bitar av frysta grönsaker.
 
Hur som helst var detta perfekt bakismat. Tack vare dubbelsatsen (två burkar bönor) blev det rester från den extremt mättande lördagsmiddagen. Kryddade gjorde jag med salt, vitpeppar, muskotnöt och spiskummin. En klick tomatpuré hade kanske varit att föredra. Finhackad lök? Däremot serverades burgarna i rågbröd med uppskattad klyftpotatis, lättlagad coleslaw och guacamole samt sallad vid sidan av.


Recept & Veg(etari)an |

#1 - - Oslofru:

Mmm så otroligt gott :)

#2 - - rememberthiis.blogg.se:

Mums!

#3 - - Thea:

Åhh vad gott! Kan jag få receptet? :)

Svar: Såsom jag gjorde, eller som jag tror blir bättre? Riv en halv zucchini och en morot. Fräs bort vätskan i en stekpanna. Skölj av 2 burkar svarta bönor. Mixa alltsammans med en hackad gul lök, två vitlöksklyftor och kryddor. Blanda ner någon deciliter mjöl och några matskedar maizena, tills du får en smet som är någorlunda formbar. Täck botten i en stekpanna med olja. Hetta upp. Klicka ut burgarna med hjälp av två skedar. Sänk värmen något och invänta en yta så det går att vända och steka också andra sidan. Lycka till! (Har inte testat utan ägg men brukar gå bra när jag gör falafel, därför är mängden av allt svår att veta, speciellt eftersom det alltid lyckas komma i olika mängd vätska från grönsakerna.)
Emelie Heidling

#4 - - ɑ n n i k ɑ:

Super mumsigt :D

Upp