Donuts

 
Se vad jag gjorde igår! Medan Victor skypeade en lagning av varmvattentanken slängde jag ihop en munkdeg och friterade alla 12 (eller var det fler?) inom en halvtimme. Lite trött var jag, och missade därmed vätskan som åkte i först efter att jag knådat ihop resten, vilket tvingade till extra mjöl och därmed en torrare deg. Ändå lika goda som jag minnas att hemmabakade brukar. Och eftersom vi (åtminstone jag) inte hade något tålamod för att låta de svalna innan rullningen, fastnade inte mycket socker alls på de sista, vilka är de återstående ni ser på bilden. Resten åt vi upp framför två avsnitt av Breakout Kings. Därmed ger jag er grundreceptet, och alltså inte det mitt resultat råkade bero av.

Ca 12 stycken
1 ägg
1 dl socker
1 dl vatten
2 msk smör
5 dl mjöl
1.5 tsk bakpulver
1 nypa vaniljpulver

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vatten. Smält smöret och rör ner i smeten. Blanda mjöl och bakpulver; vänd ner i smeten. Arbeta in mjölet så att degen blir fast. Rulla ut till långa och smala längder. Dela degen i 15 cm långa bitar och forma till öglor. Alternativt ännu smalare och mindre, för en munfull. Eller rulla ihop ännu flera små bollar. Värm kokosfett till 180 grader i en kastrull. (Här freestylade jag och värmde upp några centimeter rapsolja med lite kokosolja i en vanlig stekpanna, varpå munkarna måste vändas efter halva tiden.) Fritera några kransar åt gången tills de blir guldbruna. Låt rinna av på hushållspapper och rulla sedan i strösocker.

Frågan nu är hur dessa kan vara enklare (och nästintill snabbare) att slänga ihop än en kladdkaka, men ändå aldrig görs? Visst att en glasyr hade suttit fint till, men strösocker har man ju nästan alltid.


Recept |

Upp