Veganska våfflor utan våffeljärn

Glad bebådelsedag! Idag "firar" jag att det är jul om nio månader med att äta upp magen till havandestorlek. Men saknar du, liksom jag, det där köksverktyget alla övriga svenskar verkar äga i dessa tider? Jag talar om våffeljärnet. Saknar du även pepparkaksformar, som annars hade varit en briljant variant för dina älsklingshjärtan, så kanske du åtminstone har en grillpanna? Eller en helt vanlig stekpanna. Klassiska våfflor skiljer sig ju från pannkakor till receptet, där bakpulvret (tillsammans med större mängd mjöl till mindre mjölk) är vad som skapar både luftighet och frasighet, ofta ihop med soda eller kallvatten. Mitt recept är i grunden veganskt, alltså utan varken ägg eller mjölk, men jag valde att använda vanligt (laktosfritt) smör, istället för mjölkfritt margarin. Enbart kokosolja, eller annan valfri olja, ska också gå bra att grilla i. Jag blandade, för smakens skull.
 
 
Som vanligt har jag försökt hitta den sammansättning som efterliknar klassiska recept mest. Och även om ni vill göra era våfflor på ägg så borde ni minst en gång testa att göra på havremjölk då det ger fylligare smak och ytterligare luftighet men inte minst en naturligare sötma! Är du inte heller superhungrig så räcker halva receptet för en person. Seriöst. Ni ser ju decilitermåttwn på de mest mättande ingredienserna. Som en tung smoothie! Jag har knappt en kvar nu och magen min är på väg att sprängas. Så, recept för två portioner:
 
2 stora grillpannevåfflor:
2 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2.5 dl havremjölk
1 dl kallt vatten
1 msk chiafrön 
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ner lite havremjölk i taget tills du har en klumpfri smet. Smält smör, eller hetta upp (kokos)olja, i grillpannan. Grädda stora våfflor på medelvärme i grillpannan tills de har fin färg på båda sidor, ca 5-10 minuter per sida. Kruxet är att våfflans frasighet till stor del kommer av värme från båda sidor samtidigt, varför denna variant skulle kunna göra resultaten till någonting likt en tjock pannkaka, varför det är viktigt att hålla smeten lös och tunn, strax över skårorna. Och ifall du gör många är tipset att lägga dem färdiga våfflorna på ett grillgaller emellanåt, eftersom kondensen kan göra de (väldigt) sega. Gott i alla fall, tillsammans med hårdvispad (så gott det går) soyagrädde och färska eller frysta bär.

PS. Chiafrön använde jag inte för att komplettera äggets effekt på smeten, utan för att tillsätta omega-3 och andra nyttigheter. Enkelt att blanda i allt möjliga. Plus för den estetiska effekten istället.


Recept & Veg(etari)an |

Upp