Vegansemla

 
En dag försent men jag kan åtminstone dela med mig inför nästa år. Smaken skiljer sig inte alls från de hemgjorda semlor jag ätit tidigare. Den enda skillnanden i smak för i år är aprikos- och pistagefyllningen.
 
Semmelbullar
1/2 paket jäst
~80 gram rumsvarmt smör (typ Carlshamn eller Lidls margarin)
2,5 dl havremjölk
1 dl socker
2 tsk kardemumma
1 krm salt
~7 dl mjöl
 
Smula jästen i en bunke. Skär smöret i tärningar. Tillsätt mjölk, smör, socker, kardemumma och salt i bunken med jästen. Rör ihop med lite mjöl så att smöret fördelar sig. Tillsätt resten av mjölet och knåda i drygt en kvart till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i 60 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och dela degen i 18 bullar. Fördela på två plåtar. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C. Pensla bullarna med en skvätt sojagrädde och havredryck utblandat. Grädda i 7 minuter.
 
Fyllning
100 gram mandelmassa
1 dl pistagenötter
1 näve sötmandlar
6 torkade aprikoser
1 tsk kokosolja
 
Skala nötterna. Mixa allt i en hackmaskin eller matberedare. Tillsätt eventuellt lite vatten så att en massa bildas. Rulla till en korv och kyl. Blanda sedan ut med lite bulle och sojagrädde. Vispa sojagrädde hårt med elvisp, gärna direkt innan för annars tynger den ner sig själv i kylen och blir lös som på bilden. Fixa ihop dina semlor!
Upp